~ Als je uil het voor het zeggen heeft


Het is een succesvol trainingsprogramma uitgedokterd om act bij kinderen toe te passen. Hier wordt de vertaling gemaakt van het volwassen model (zie Act) naar een model dat perfect aansluit bij de belevingswereld van kinderen en jongeren.

Act 4kids wordt gebruikt als routeplanner om kinderen diverse richtingen te laten zien, op hun weg naar het laten uitkomen van hun wensen en dromen en ze daarnaast te leren omgaan met hun angsten. In de act 4kids wereld leren ze onbevangen en nieuwsgierig blijven, zonder gevangen te raken in hun gedachten en/of gevoelens.

 

"Het zesde leerjaar... de speeltijd was voorbij... mijn meisje was bang en onzeker geworden omdat ze werd gekwetst! 'Ik ben een 4 zegt ze, als je haar vroeg, hoeveel waarde geef jij aan jezelf op een schaal van 1 tot 10, dat is wat pesten met een kind kan doen. 

Pesters, die kan je niet veranderen, helaas, maar jezelf wel. Hoe doe je dat dan?

Gelukkig vonden we Christl, met haar ACT 4kids met PK, om samen op onderzoek te gaan naar een sterkere 'ik'. Onderweg ontmoetten we de uil, de, boom, de kat, de olifant en (her)ontdekten we ons hart.  Je weet pas hoeveel kracht en knowhow er in je zit als je er af en toe even bij stil staat. 

Mijn paardenmeisje startte het secundair met een dikke 10 aan eigenwaarde, en weet je, het kwam allemaal uit haarzelf, ze keek alleen met een andere bril.

Ze heeft dit zelf bereikt … wel,  met een heel bijzondere gids, Christl !"

~Annika haar moeder

Wat leren ze?

De zes processen worden omgezet naar zes metaforische figuren in een uitgebreide ervaringsgerichte oefenomgeving. Zo wordt het voor kinderen makkelijker en leuker om de vaardigheden te oefenen en ze toe te passen in hun dagelijks leven.

Ze leren:

Boom vaardigheden: bewust kiezen om je aandacht te houden bij wat werkt voor jou
Uil vaardigheden: je emoties herkennen en kunnen benoemen
Hart vaardigheden: ontdekken wie en wat jouw leven leuker maakt
Ik vaardigheden: kijken in perspectief, beslissingen nemen op basis van lange termijn winst
Kat vaardigheden: ondanks hindernissen doen wat je wil doen, goed voor jezelf en anderen zorgen
Olifant vaardigheden: kunnen dragen van vervelende gedachten en gevoelens en er afstand van nemen

De kinderen leren om te gaan met het ”gedoe” in hun leven zodat ze weer hun hartje kunnen volgen.

 

Mogelijkheden

Zowel individueel met kinderen als  groepstrajecten zijn mogelijk.
Groepstrajecten zijn zeer waardevol. Enerzijds gaat het hier over het “samen speelsgewijs" oefenen van vaardigheden. Anderzijds ervaren kinderen hier ook de geruststelling van het feit dat er niets mis is met hen. Er zijn blijkbaar nog andere kinderen die worstelen met …