~ Cranio raakt.


Cranio-sacrale relaxatie therapie, ontstaan uit de osteopathie, is een zeer zachte, manipulatietechniek die helpt. Door het lichaam in diepe ontspanning te brengen, om disharmonie in het lichaam te herstellen en blokkades op te heffen. Cranio nodigt het lichaam uit om weer zoveel mogelijk te gaan functioneren zoals bedoeld is  en stimuleert het zelf herstellend vermogen. Daarom is het geschikt voor verschillende klachten.

 

 

"Een cranio sessie bij Christl is een moment van rust. De warme sfeer zorgt dat je de wereld even vergeet. Zacht drukkende en rekkende aanrakingen maken dat je bewust wordt van je eigen lichaam en wat daarin omgaat. Wat troebel is bezinkt en maakt plaats voor een kabbelende stroom. Een aanrader voor eender wie op zoek is naar een rustpuntje of een zachte bron van energie. 😘" ~Cindy D.G

 

 

De behandeling

Door een diepe ontspanning te brengen in het lichaam zorgt de therapeut ervoor dat die blokkades opgeheven worden.

De therapeut legt vingers of handen op het lichaam van de klant en volgt de beweging die hij voelt. Hij kan deze beweging versterken door plaatselijk zeer zachte druk en/of trekkracht uit te oefenen. De therapeut zal de frequentie en kracht van het ritme op verschillende plaatsen van het lichaam ervaren. De behandeling geeft spieren, weefsels, organen enz de kans om op eigen tempo hun oorspronkelijke bewegingsvrijheid terug te krijgen en zo spanningen los te laten.

Tijdens de behandeling  dien je comfortabele , soepele kledij te dragen. Het is belangrijk dat er niets knelt of strak zit.

 

Voor welke klachten is Cranio sacrale relaxatie geschikt ?

 

 • Spanning gerelateerde klachten
  Stressklachten, vermoeidheid, hoge bloeddruk, spanningshoofdpijn, slaapproblemen, burn-out, verkrampte ademhaling;
 • Functionele problemen
  Rug schouder en nekklachten, evenwichtsproblemen, whiplash, chronische pijn , stemproblematiek, stotteren, ademproblemen;
 • Psychische problemen
  Emotioneel trauma dat zich vast zet op bindweefsel, spieren , organen, te hoge (werk)druk, verlies door scheiding of overlijden, angst en paniekaanvallen, depressie, eetproblematiek, futloosheid;
 • Voor kinderen
  Dyslexie, houding en bewegingsproblematiek, leer en gedragsproblematiek, coördinatie en spraak moeilijkheden, concentratie problematiek, adhd.

De betekenis

Cranio staat voor het Latijns woord cranium of de schedel. Sacraal staat voor sacrum wat de Latijnse naam is voor het heiligbeen (bevindt zich vlak boven het stuitje), tussen die twee bevindt zich de wervelkolom met het ruggemerg. Je Cranio sacraal systeem zijnde; zowel de hersenen als het ruggemerg die bekleed zijn met drie beschermende vliezen waarbinnen een vloeistof circuleert, is je inwendig zelf herstellend vermogen.Het ritme in dat systeem , voelbaar voor de ervaren therapeut, van deze circulatie uit zich als een uitdeinende en inkrimpende golf die over gans het lichaam voelbaar is, een ritmische in – en uitgaande golfbeweging( eb en vloed). Het is “de belangrijke regulator” van ons centraal zenuwstelsel en dus ook van ons complete lichaam. De stroming in dit ingenieuze systeem zorgt ervoor dat wanneer je lichaam om eender welke reden uit balans gaat, je lichaam alles in het werk stelt om de balans terug te brengen.

 

Door diverse factoren zoals angst, ziekte, alcohol, medicatie, stress, vermoeidheid, depressie, rouw, enz komen er vernauwingen en zelfs blokkades in dit systeem waardoor het zijn genezend werk niet (meer) goed kan uitvoeren.